Hoe kun je chocolade het beste bewaren?

17 april 2025 · door Tara

De ene persoon eet een chocoladereep in één keer achter elkaar op, de ander breekt een klein stukje af en bewaart de rest van de reep tot een volgend moment. Ben jij zo iemand die de verleiding kan weerstaan? Dan is het handig om te weten hoe je die heerlijke chocolade eigenlijk het beste kunt bewaren. Voor deze blog, zochten we dat voor je uit.

Chocolade in de koelkast bewaren

Voor veel mensen, is de meest logische plek om chocolade te bewaren in de koelkast. Maar laat dit nu net de uitgesproken plek zijn waar je die smakelijke reep juist niet moet bewaren. Dat zit namelijk zo: 

  • Suikerbloem: Bijna alle chocola bevat suiker. In de koelkast ontstaat condens, wanneer je de deur open en dicht doet. Dat zie je aan de druppels tegen de achterwand van de koelkast. Deze waterdamp reageert met de suikerkristallen in de chocolade, die hierdoor weer vloeibaar worden. Wanneer de suiker door de kou vervolgens opnieuw kristalliseert, ontstaat er een witte waas op de chocolade, de zogenaamde suikerbloem. De suikerkristallen zijn dan groter geworden, waardoor de chocolade korrelig kan worden.
  • Geuren: Naast chocola, ligt er misschien ook wel een stukje kaas of vis in je koelkast. Helaas kan chocola die geuren opnemen, met als gevolg dat de smaak van je chocolade wordt aangetast. 

Suikerbloem en geuren kunnen geen kwaad, je chocolade blijft eetbaar, maar is gewoon minder lekker. Overigens kan er ook een witte waas ontstaan wanneer je chocolade buiten de koelkast wilt bewaren in de zomer. In dat geval kan de aanwezige cacaoboter smelten. Wanneer de chocolade dan weer uithardt, zie je een witte waas vanwege de gevormde vetkristallen. Dit noem je vetbloem.

Hoe moet je chocolade dan wel bewaren?

De beste plek om je chocolade op te bergen is gewoon het keukenkastje. Laat het dan wel in de originele verpakking zitten. Is de chocola al aangebroken? Zorg dan voor een plastic zakje dat je het liefst zo luchtdicht mogelijk afsluit of verpak het in aluminiumfolie met een trommel eromheen. Zo voorkom je dat de geur van je knoflookpoeder in de chocolade trekt. Chocolade kun je het beste bewaren bij een temperatuur tussen de 13 en 18 graden Celsius. Bij een luchtvochtigheid van rond de 55% tot 65%, voorkom je bovendien condensatie en krijg je dus niet zo’n witte waas. De echte chocolade freaks, bewaren hun geliefde zoetwaren natuurlijk in een chocolade klimaatkast.

Kan chocolade ook bederven?

In principe kunnen alle chocoladesoorten uiteindelijk bederven, maar dit duurt wel een heel lange tijd. Hoe lang je chocolade kunt bewaren hangt af van de soort. Pure chocola blijft tot wel 2 jaar goed, terwijl je melkchocolade en witte chocolade zo’n jaar kunt bewaren. Dit komt doordat pure chocolade meer cacao bevat en minder suiker. Bonbons met een vulling, pralines, zijn een stuk korter houdbaar. Gemiddeld tussen de drie tot 6 maanden, maar dit is wel afhankelijk van de soort vulling. Een vulling met melkproducten zoals room, blijft minder lang goed dan een hazelnootpraliné of pistachevulling bijvoorbeeld.

Wil je meer tips over het op de juiste manier bewaren van chocolade? Loop dan eens binnen bij een chocolaterie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde chocolaterie, door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Info