Door chocolade te smelten, kun je het gebruiken als saus over je ijs, voor het decoreren van een taart of om mooie chocoladevormen te maken bijvoorbeeld. Met gesmolten chocolade kun je alle kanten op. Maar ga je chocolade in vaste vorm laten smelten? Dan moet je wel oppassen dat het niet verbrandt. Hoe kun je chocolade het beste laten smelten? We geven je verschillende manieren in deze blog.
De smelttemperatuur van chocolade
De lekkerste chocolade, is chocolade die smelt in je mond. Dat smelten, ontstaat door de cacaoboter in de chocolade. Hoe hoger het cacaobotergehalte, hoe sneller de chocola smelt. Omdat pure chocolade de meeste cacao bevat, ligt het smeltpunt van pure chocolade net iets hoger dan van melkchocolade, namelijk rond de 45 tot 50 graden Celsius. Melkchocolade smelt je het beste rond de 40 tot 45 graden Celsius. Witte chocolade bevat het hoogste percentage cacaoboter, maar geen cacao. Hoe kun je dan het beste witte chocolade smelten? Witte chocolade smelt al bij een temperatuur vanaf 34 tot 38 graden. Hierbij moet je dus extra alert zijn op verbranding en smelten op een lage temperatuur. Een kookthermometer kan hierbij handig zijn.
Hoe kun je het beste chocolade smelten?
De hoogte van de temperatuur is nu duidelijk, maar hoe moet je dan precies chocolade smelten? Of je nu een chocoladereep wilt smelten of speciale smeltchocolade, je kunt alle soorten chocola op verschillende manieren smelten:
- Chocolade smelten in de magnetron: De snelste manier om chocola vloeibaar te maken is in de magnetron. Maar hoe moet je chocolade smelten in een microgolf, zonder dat het aanbrandt? Dat doe je door het maximaal 30 seconden op de hoogste stand te verwarmen. Hierna roer je alles goed om en controleer je of de chocolade volledig gesmolten is. Is dit niet het geval? Dan herhaal je deze handelingen, totdat de chocolade mooi glanst.
- Chocolade smelten au bain-marie: Plaats een kom met chocolade boven een pan kokend water, maar zonder dat de kom het water raakt. Roer de chocolade totdat het gesmolten is.
- Chocolade smelten in de slowcooker: Vul een slowcooker met 1/3 water en breng dit aan de kook zonder deksel. Plaats de chocolade die je wilt smelten in glazen potjes in het hete water totdat alles gesmolten is.
- Chocolade smelten in de oven: Zet de chocolade in een ovenschaal in een oven die je op 60 graden hebt voorverwarmd, net zo lang totdat de chocolade gesmolten is.
Hoe je het beste chocolade smelt, van al deze manieren, ligt aan wat je zelf het makkelijkst vindt. Het werkt allemaal perfect, alleen moet je er wel altijd voor zorgen dat er nooit water, of waterdamp, bij de chocolade komt. Door het water krijg je namelijk klontjes in de gesmolten chocolade. Ga je een reep smelten? Breek deze dan van tevoren eerst in stukjes.
Wil je meer tips over het smelten van chocolade? Informeer dan eens bij een chocolaterie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde chocolade-expert, door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.