Vooral rond dagen als Sinterklaas, Pasen en Valentijn, geven we elkaar chocolade cadeau in allerlei vormen en smaken. Het klinkt haast als onmogelijk, maar dan kan het gebeuren dat je al die chocolade even een tijdje wilt bewaren. Maar hoe lang blijft chocolade eigenlijk goed? En wat als de chocolade over de datum is? Je leest het allemaal terug in deze blog.
Chocola en de houdbaarheidsdatum
Chocolade valt onder snoepgoed en zoals elke soort snoep, heeft ook chocolade een zogenaamde “THT-datum”, of houdbaarheidsdatum. De houdbaarheid van chocolade vind je terug op de verpakking en wordt aangeduid door de letters: THT. De letters THT staan voor: ten minste houdbaar tot. Achter deze letters vind je een datum die aangeeft tot en met wanneer de chocolade lekker blijft om te eten. Kan chocolade dan na die datum vervallen? Nee, niet direct, maar de kwaliteit, kleur en smaak kunnen wel achteruitgaan.
Hoe lang blijft chocolade goed?
Hoe lang is chocolade gemiddeld houdbaar? Dit verschilt per chocoladeproduct. Vaste chocola, dus repen en paashazen of Sinterklaasfiguren, zijn allemaal langer houdbaar dan chocolade die gevuld is zoals pralines bijvoorbeeld. Ook chocolade die nog in de originele verpakking zit, blijft langer goed dan chocola in een geopende verpakking. Laten we eens kijken naar de gemiddelde houdbaarheid van verschillende chocoladesoorten:
- Houdbaarheid witte chocolade: Chocolade zonder cacao, kun je het minst lang bewaren. Vanaf 6 maanden blijft je reep nog goed, maar daarna wordt hij echt minder lekker.
- Houdbaarheid melk chocolade: Melkchocolade kun je prima een jaar tot 1,5 jaar bewaren zonder problemen. Mits op de juiste manier bewaard.
- Houdbaarheid pure chocolade: Pure chocolade is het langste houdbaar en blijft tot wel 2 jaar lang goed. Dit komt door het hogere cacaogehalte.
- Houdbaarheid pralines: Pralines kun je tussen de 3 tot 6 maanden bewaren. Hoe meer room er voor de vulling is gebruikt, hoe korter de houdbaarheidsdatum.
Hoe lang blijft chocolade dan goed na de vervaldatum? Dit hangt helemaal af van de manier waarop de chocolade bewaard is, de chocoladesoort en de kwaliteit. Hoe minder toevoegingen en hoe hoger het cacaogehalte, hoe langer de chocolade goed blijft. De beste manier is om de chocolade ongeopend op een donkere plek te leggen, in een afgesloten zakje of koektrommel.
Hoe lang blijft chocolade goed in de koelkast?
De koelkast is geen geschikte plek om chocola te bewaren. Door temperatuurverschillen en condensvorming gaan de suikers namelijk reageren in de chocola en krijg je een korrelig product. Dit herken je aan de witte waas. Alleen pralines kun je tot 6 maanden in een koelkast bewaren. Hoe lang blijft de chocolade dan goed na het openen, buiten de koelkast? Geopende chocolade kun je opnieuw verpakken in een luchtdicht zakje met daaromheen een trommel of aluminiumfolie. Hierna leg je het in je keukenkastje en blijft het weer maanden goed.
Weet je niet zeker of jouw chocolade nog goed is? Neem het dan mee naar een chocolaterie in de buurt en vraag het eventjes na. Je vindt de dichtstbijzijnde chocoladewinkel door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website.