Ben jij ook een echte chocoholic? Dan koop jij vast regelmatig een chocoladetaart bij de bakker. Chocolade taart kom je tegen in allerlei varianten. Zo zie je de klassieke smeuïge chocoladetaart, de chocoladetaart op basis van chocoladecake of een chocoladetaart met meringueschuim bijvoorbeeld. Hoe maak je nu zelf zo een heerlijke chocolade taart? In deze blog geven we je het beste chocolade taart recept. Zo kun je er elke dag van genieten.
Waar komt de chocoladetaart vandaan?
Al in 1764 produceerden de Amerikanen James Baker en John Hannon vloeibare chocolade om taart mee te maken. Hiervoor werden cacaobonen tussen 2 hete granieten platen vermalen en daarna vloeibaar gemaakt door toevoeging van water. Maar pas nadat de Nederlander Coenraad van Houten in 1828 cacaopoeder wist te maken, werd de chocoladetaart populair. Nu kon chocolade gemakkelijk aan taartdeeg worden toegevoegd en werd chocolade voor iedereen toegankelijk.
Hoe maak je zelf een chocolade taart?
Zelf een chocolade taart maken kun je zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Je kunt natuurlijk vrienden imponeren met een fantastisch uitziende chocolade omelette siberienne, maar met een makkelijke chocoladetaart maak je iedereen net zo blij. Laten we beginnen met een basisrecept om de lekkerste chocoladetaart mee te maken:
Ingrediënten:
- 400 gram pure chocolade, bij voorkeur met een hoog cacaogehalte van minstens 54% voor de beste smaak. Callebaut is een goed merk met echte kwaliteitschocolade voor taarten. Bij twijfel kun je het altijd even vragen bij een chocolatier.
- 160 gram suiker
- 150 gram poedersuiker
- 80 gram bloem
- 250 gram zachte roomboter
- 4 eieren
- 200 gram zachte roomboter
- 1 zakje kant-en-klare vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
Bereiden:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.
- Smelt de chocolade met 200 gram boter en zet dit mengsel daarna 10 minuutjes weg.
- Klop de eieren samen met de vanillesuiker en de gewone suiker tot een geheel en voeg het gesmolten chocolade/botermengsel hieraan toe.
- Voeg nu de bloem met een theelepeltje bakpoeder toe. Dit doe je het beste boven een zeef, om klonten te voorkomen.
- Vet een bakvorm in en giet het mengsel in de vorm. Hierna hoef je hem alleen nog af te bakken in 45 minuten.
- Nadat de taart compleet is afgekoeld, maak je een topping om de bovenkant mee te bestrijken van de overige 50 gram boter, 100 gram chocolade en de poedersuiker. Hiervoor smelt je eerst de boter met de chocolade en roer je daarna de poedersuiker erdoorheen.
Deze taart kan echt iedereen maken en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je er naar hartenlust mee variëren. Zo kun je de bovenkant bekleden met rood fruit of gemengde noten, kun je de taart doormidden snijden en vullen met een laag chocoladepasta met brokjes chocolade, of decoreer je taart eens met schijfjes banaan bijvoorbeeld.
Wil je meer tips over het bakken van een chocoladetaart? Informeer dan eens bij een chocolatier in de buurt. Die vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.