Hoe wordt chocolade gemaakt?

03 januari 2025 · door Tara

De Belgen staan op de tweede plaats in de wereldranglijst van chocoladeverkopers. Na Duitsland, exporteren we jaarlijks tonnen chocolade naar andere landen. Maar zelf zijn we ook gek op die lekkere Belgische chocolade. Van de 803000 ton die we produceren, blijft meer dan 13000 ton in eigen land. Maar hoe wordt al die chocolade eigenlijk gemaakt? Voor deze blog, zochten we dat precies voor je uit.

Waar komt chocolade vandaan?

Het waren de Maya’s en Azteken die al duizenden jaren geleden de bonen van de cacaoboom ontdekten. De bonen werden gebruikt om een chocoladedrank van te maken die gebruikt werd voor speciale rituelen. De chocolade praline dankt zijn naam aan de graaf van Plessis-Praslin, wiens kok een gesuikerde amandel, omwikkeld met chocolade, bedacht. Maar het was de Zwitserse apotheker Neuhaus, die in Brussel zijn medicijnen verkocht, gehuld in chocolade. Pas toen de zoon van Neuhaus de medicijnen verving door room, kwam de eerste echte praline op de markt.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Chocolade maken is een langzaam proces waar je flink wat geduld voor moet hebben. De belangrijkste ingrediënten in chocolade komen namelijk uit de natuur. De basis van alle chocolade die je proeft, is namelijk de cacaoboon en die groeit als vrucht aan de cacaoboom. Hoe wordt chocolade gemaakt? We leggen de verschillende stappen uit, van cacaoboon tot chocolade:

  • De cacaoboom: Cacaobomen groeien in een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Het liefst beschut tegen de wind en niet in de felle zon. Je vindt deze bomen dan ook in landen als Ecuador, Ghana, Ivoorkust, Brazilië, Indonesië en Nieuw-Guinea.
  • De cacaovrucht: Na vier jaar begint de boom zijn vruchten af te geven en bloeit het hele jaar door. Een cacaovrucht is rijp wanneer deze tussen de 4 tot 8 maanden oud is en wordt met de hand geplukt en daarna opengesneden om de cacaobonen er uit te halen.
  • Fermenteren: De bonen worden met pulp en al een week in bakken gelegd, bedekt met bananenbladeren. Dagelijks worden de pulpmassa's omgeroerd, zodat de uiteindelijke chocolade aroma’s kunnen ontstaan. Hierna worden de bonen gedroogd in de zon en zijn ze klaar om verscheept te worden naar de chocoladeproducent. Dit noem je rauwe cacao.
  • Branden: Eenmaal in de chocoladefabriek, worden de rauwe cacaobonen geroosterd om de beste smaak te bereiken. De bonen worden tot kleine stukjes gebroken en de doppen worden er uit gezeefd. Nu is het tijd om ze te vermalen tot cacaomassa.
  • Persen: De cacaomassa wordt onder hoge druk geperst, waardoor er 2 substanties overblijven: de vette cacaoboter en de droge cacaopoeder. Met de cacaoboter wordt de uiteindelijke chocolade gemaakt.
  • Belgische chocolade maken: De meeste Belgische chocolademakers gebruiken 100% cacaoboter in hun chocolade en voegen geen andere, plantaardige, vetstoffen toe. Ook is het cacaogehalte in Belgische chocolade hoger dan het wettelijke minimum van 35% en dat proef je. Het mengen van smaken kan nu beginnen. Pure chocolade bestaat uit cacaomassa, cacaoboter & suiker. Melkchocolade bestaat uit dezelfde ingrediënten, behalve dat er nog melkpoeder aan wordt toegevoegd. Witte chocolade is eigenlijk hetzelfde als melkchocolade, maar dan zonder cacaomassa.

Uiteindelijk bepalen de boon, de manier van branden en de toegevoegde smaakstoffen, de uiteindelijke smaken van de chocolade. Wil je meer weten over het bereiden van chocolade? Loop dan eens binnen bij een chocolatier in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde chocolaterie door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Info