Hoe wordt witte chocolade gemaakt?

28 januari 2025 · door Tara

Van witte chocolade wordt weleens gezegd dat dit geen echte chocolade is. Maar dat is helemaal niet waar. Witte chocolade is namelijk ook chocolade, net als melk- en pure chocolade. Je kunt het op dezelfde manier in desserts verwerken als andere chocoladesoorten, er repen van maken of bijvoorbeeld de lekkerste pralines mee creëren. Maar wat is dan het verschil en hoe wordt witte chocolade eigenlijk gemaakt? Je leest er alles over in deze blog.

Waar komt witte chocolade vandaan?

De oorsprong van witte chocolade is er een die je niet snel zou verwachten. Witte chocolade is van origine namelijk een drankje bedoeld om kinderen meer vitaminen binnen te laten krijgen. Dit drankje werd door de Zwitserse chemist Henri Nestlé al in 1936 ontwikkeld op basis van gecondenseerde melk en kreeg de naam Nestrovit. Later voegde hij cacaoboter aan het drankje toe, waardoor de eerste witte chocoladerepen ontstonden. Nestrovit bestaat overigens nog steeds, maar dan niet alleen in de witte chocolade soort, maar ook in een melk en pure variant.

Hoe wordt witte chocolade gemaakt?

Om chocolade te maken heb je in de eerste plaats cacaobonen nodig. Het maakt niet uit welke kleur chocolade je wilt maken, voor witte, melk en pure chocolade, heb je allemaal cacaobonen nodig. Wanneer de cacaobonen vermalen worden, ontstaat cacaoboter en cacaopoeder. Voor de witte chocolade variant, wordt deze cacaoboter gemengd met melkpoeder en suiker. Veel producenten voegen hier nog extra smaakmakers aan toe, zoals vanille extract. Het verschil met andere kleuren chocolade is, dat er geen cacaopoeder aan wordt toegevoegd. Hierdoor krijg je de bekende chocolade met een roomwitte kleur.

Zelf witte chocolade maken

Witte chocolade maken is helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen wel de juiste cacaoboter voor gebruiken. Die kun je gelukkig overal online vinden en ook in sommige supermarkten. Kies bij voorkeur voor cacaoboter van goede kwaliteit, voor het beste resultaat. We geven je hier een basisrecept waarmee je jouw eigen witte chocolade reep kunt maken:

  • Ingrediënten:
    • 200 gram cacaoboter
    • 200 gram melkpoeder
    • 150 gram suiker
    • 1 vanillestokje
  • Bereiding:
    • Smelt de cacaoboter in de magnetron, of au bain-marie, en voeg langzaam de suiker toe. Is de suiker goed door de gesmolten cacaoboter geroerd? Voeg dan de melkpoeder toe.
    • Leg het vanillestokje kort in warm water te weken en snijd hem in de lengte open. Schraap vervolgens met een theelepel de vanille eruit en voeg dit ook toe aan het cacaoboter mengsel.
    • Roer net zo lang totdat er geen korreltjes suiker of melkpoeder in het mengsel zitten. Het mengsel moet mooi glad en glanzend zijn.
    • Giet de chocolade in de gewenste vorm en laat het afkoelen in de koelkast.

Met dit basisrecept kun je volop variëren. Zo kun je ook lekkere hazelnoten, pecannoten of macadamianoten toevoegen bijvoorbeeld, of een snufje kardemom, kaneel of gedroogde besjes. Wil je meer inspiratie voor het maken van witte chocolade? Loop dan eens binnen bij een chocolaterie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Witte chocolade