Wat is fondant chocolade precies?

14 januari 2025 · door Tara

Chocolade komt in veel verschillende vormen en smaken. Van melk en pure of witte chocolade, tot fondant chocolade. In Vlaanderen kennen we fondant chocolade ook als pure of zwarte chocolade, maar in andere landen staat fondantchocolade voor een vloeibaar chocolade dessert. Wat is fondant chocolade nu eigenlijk? Je leest er alles over in deze blog.

Wat is fondant chocolade?

Wanneer je in Vlaanderen een chocolaterie binnenloopt en om fondant chocolade vraagt, krijg je de verschillende pure chocolade vormen aangewezen in de winkel. Toch kun je chocolade fondant ook tegenkomen als glazuur op taarten en gebak en in de lekkerste desserts. Laten we eerst kijken naar de verschillen in samenstelling van fondant chocolade:

  • Fondant chocolade: Dit is de donkerst gekleurde chocolade met het hoogste cacao gehalte en een lager suikergehalte dan melk en witte chocolade. Je kunt fondant chocolade kopen met verschillende percentages cacao, die oplopen tot wel 100%. De chocolade met hoge cacao percentages en weinig tot geen suiker hebben een opvallend bittere smaak.
  • Chocolade fondant: Je kent vast de fondant cakes wel. Die kleine ronde cakejes uit de oven, waar een dikke laag vloeibare chocolade uitloopt wanneer je deze met je lepel doormidden prikt. In restaurants worden ze vaak geserveerd met een bolletje ijs. Een andere benaming voor deze desserts is chocolade fondant.
  • Chocolade fondant glazuur: Fondant is ook een mengsel van suiker met glucose. Door dit te koken ontstaat een haast marsepeinachtige substantie die uitgerold kan worden om koek, taart, cupcakes en marsepein mee te bekleden. Door het toevoegen van kleurstoffen en cacao, krijg je chocolade fondant. In vloeibare vorm noem je fondant “glazuur”.

En dan hebben we het nog niet over de chocoladefondant die gebruikt wordt om bonbons mee te vullen. Eigenlijk zijn er dus best wel wat verschillende soorten fondant chocolade. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen, ze bevatten allemaal cacao.

Is fondant chocolade gezond?

Wanneer we kijken naar de fondant chocolade die je in de chocolaterie koopt, dan worden hier allerlei eigenschappen aan toegeschreven die goed zijn voor je gezondheid. Zo zou pure chocolade helpen tegen diabetes en een positief effect hebben op de hart- en bloedvaten bijvoorbeeld. Dit komt door de aanwezige antioxidanten in cacao, genaamd flavanolen. Maar wanneer je kijkt naar het vet- en suikergehalte in fondant chocolade, wegen die flavanolen niet op tegen de calorieën die je binnenkrijgt en de ongezonde verzadigde vetten. Bovendien is het niet mogelijk om uit te zoeken hoeveel flavanolen er daadwerkelijk nog zijn overgebleven, na het branden van de cacaobonen.

Fondant chocolade leren maken

Nu kun je natuurlijk je chocolade in de winkel kopen, maar nog leuker is het om te leren hoe je zelf fondant chocolade kunt maken. Dan hebben we het niet over het fermenteren en branden van de cacaobonen, maar het maken van de chocolade nadat de bewerkingen met de bonen al voor je zijn gedaan. Door heel Vlaanderen vind je chocolaterieën waar je aan de slag kunt om je eigen chocolade te leren maken. De universiteit in Gent, heeft hier zelfs een speciaal onderzoekscentrum voor opgericht, met een uitgebreid aanbod aan workshops.

Wil je meer weten over fondant chocolade? Loop dan eens binnen bij een chocolaterie in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Info