Welke chocolade is het gezondst?

10 februari 2025 · door Tara

Van chocolade zou je puistjes krijgen, het hoge vetgehalte is slecht voor je en al die suikers dragen bij aan overgewicht. Natuurlijk is een teveel aan verzadigde vetten en suiker ongezond voor je lichaam, maar het puistjes verhaal is een mythe en nooit wetenschappelijk aangetoond. Het tegenovergestelde is zelfs waar: chocolade bevat juist heel veel gezonde stoffen die goed voor je lichaam zijn. Welke chocolade is dan het gezondst? Je leest het allemaal in deze blog.

Heb je al gehoord van gezonde chocolade?

Misschien associeer je chocolade niet direct met gezonde voeding. Toch bestaan er ook gezonde chocolade snacks. Wat is gezonde chocolade dan precies? Dat zijn chocoladeproducten met minimaal 70% cacao. Cacao bevat namelijk flavonoïden. Dat zijn antioxidanten die ontstekingen in je lichaam bestrijden en je cellen beschermen tegen schade. Dezelfde antioxidanten kom je ook tegen in fruit, groenten, wijn en thee. Best logisch eigenlijk wanneer je bedenkt dat de cacaoboon ook een plant is, voordat hij in je chocoladereep terechtkomt en dus een natuurproduct.

De gezondheidsvoordelen van cacao

Cacao is afkomstig uit de natuur en brengt, in onbewerkte vorm, heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Denk er wel aan dat witte chocolade totaal geen cacao bevat. Daar zitten dus geen gezondheidsvoordelen aan. De stelregel is: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. We zetten een aantal van deze gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

  • Bloedvaten: Vanwege de hoge hoeveelheid antioxidanten, is cacao goed voor je bloedsomloop. Ook helpt het de bloeddruk te verlagen. Hierdoor verlaag je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten.
  • Hersenen: Dankzij de aanwezige polyfenolen in cacao, verbetert de doorstroming van het bloed in de hersenen. Hierdoor neemt je mentale gezondheid toe.
  • Stemming: Door de tryptofaan, beta-fenylethylamine en endo-cannabinoïden in cacao, verbetert je humeur. Je wordt dus blijer door chocolade te eten.
  • Huid: Cacao bevat, naast antioxidanten, magnesium en koper. Samen zorgen ze ervoor dat je huid minder snel beschadigt door uv-straling en dat die fijne lijntjes minder kans maken.

Kies ook niet voor de gewone pure of melkchocolade reep, want daar zit juist veel verzadigd vet in. Verzadigde vetten zijn juist ongezond voor ons lichaam, wanneer je daar te veel van eet.

Welke chocolade is het gezondst?

Wat eigenlijk voor alles geldt uit de natuur, geldt ook voor chocolade. De meest gezonde chocolade is chocolade die onbewerkt is. Wil je een gezonde chocolade reep eten? Dan heb je met rauwe cacao dus de beste chocolade te pakken. Niet alleen omdat rauwe chocolade niet op een hoge temperatuur bereid wordt, maar ook omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd. Kies je voor de pure variant met minstens 70% cacao, dan geniet je dus van een gezond stukje chocolade. De Europese gezondheidsraad adviseert zelf om hiervan 10 gram per dag te eten.

Wil je ook genieten van gezonde chocolade? Informeer dan eens bij een chocolatier in de buurt welke producten met een hoog cacaogehalte ze in het assortiment hebben. Je vindt de dichtstbijzijnde chocolatier, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Info Pure chocolade